Egyszerű útmutató arról, hogyan hozzunk létre és használjunk a telefonon (nem feltétlenül Huawei) swap partíciót és vegyük azt használatba.

Miért jó ez? Leegyszerűsítve a dolgot az operációs rendszerek (windows, mac, linux, stb...) a swap-ot a memória kibővítésére használjak. Azok az alkalmazások, amelyek éppen nem igényelnek processzor időt ide kerülnek mentésre a memóriából a rendszer pedig kitakarítja, ezáltal növelve a futó programok számára hozzáférhető memóri méretét. Amikor a swappelt alkalmazás újra aktívvá válik, akkor visszatöltődik a memóriába.

Természetesen ennek is megvan a maga hátránya. Mivel a swap a memóriakártyán van ez lassítja a rendszert, amikor épp írás-olvasási folyamat van megakadás tapasztalható ezért érdemes min. Class6-os memóriakártyát használni.

És a módszer:

Mindenképp root-olt telefon kell hozzá. És megkönnyíti a dolgod, ha van CWM recovery-d.

Először is készíts biztonsági mentést a memóriakártya tartalmáról. Fontos, mivel a partícionálás folyamán MINDEN ADAT TÖRLŐDNI FOG!!!!!

A partícionálás elvégezheted a számítógepeden egy micro-SD olvasó segítségével ( Partition Magic, stb...), vagy a telefonodon a CWM recovery segítségével. A lényeg, hogy a következő képp nézzen ki a telefonod:

1. VFAT -> ez lesz továbbra is a memóriakártyád.

2. EXT3 -> ha használsz App2SD vagy Link2SD programot

3. Linux swap -> elég ide 30-60MB többet felesleges, mert úgysem fogja kihasználni a rendszer.

 

Ha a telefonodon custom ROM van és az tartalmazza az init.d-s futtatási lehetőséget akkor készíts oda egy scriptet ami így nézzen ki:

#!/system/bin/sh
sleep 1
if [ -e /dev/block/mmcblk0p3 ] ; then
mkswap /dev/block/mmcblk0p3
swapon /dev/block/mmcblk0p3
fi

és mens el 90Swap néven.

terminálba írd be:

su
busybox chown root.root /etc/init.d/90Swap
busybox chmod +x /etc/init.d/90Swap

Ezek után már csak újra kell indítani a telefont. Ha nincs a memóriakártyádon EXT3 partíció akkor az mmcblk0p3-at mindenhol írd át mmcblk0p2-re

Ha gyári romod van, vagy a custom rom nem támogatja az init.d-t akkor minden indítás után manuálisan kell a swap-et bekapcsolni:

Terminálba:

su
mkswap /dev/block/mmcblk0p3
swapon /dev/block/mmcblk0p3